KUCHARZ
BRANŻA HOTELARSKO – GASTRONOMICZNO – TURYSTYCZNA
KUCHARZ
BRANŻA HOTELARSKO – GASTRONOMICZNO – TURYSTYCZNA
Jeżeli jesteś wrażliwy estetycznie i smakowo oraz lubisz zajmowanie się kuchnią to ta propozycja jest dla Ciebie. W czasie nauki tego zawodu poznasz sposoby przygotowywania różnych potraw, ciast, napojów i deserów. Nauczysz się też jak przechowuje się żywność oraz wydaje potrawy i napoje.
Zawodu będziesz uczył się w sposób praktyczny, u pracodawcy, z którym podpiszesz umowę. Z tego tytułu będziesz otrzymywać wynagrodzenie.
W szkole obywać się będą zajęcia tylko z przedmiotów ogólnokształcących.
Aby uzyskać tytuł kucharz musisz zdać egzamin zawodowy
Absolwenci po ukończeniu szkoły i uzyskaniu tytułu kucharza mogą pracować w:
restauracjach,
kawiarniach,
barach,
punktach małej gastronomii,
stołówkach,
zakładach produkujących wyroby lub półprodukty spożywcze.
Po ukończeniu szkoły możesz też kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, Liceum Ogólnokształcącym dla dorosłych, Kwalifikacyjnych Kursach Zawodowych.
Do nauki tego zawodu zapraszają Szkoły Branżowe I Stopnia w:
Zespole Szkół Branżowych w Tczewie,
Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Gniewie,
Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Pelplinie.