KUCHARZ

BRANŻA HOTELARSKO – GASTRONOMICZNO – TURYSTYCZNA

 

 

 

Jeżeli jesteś wrażliwy estetycznie i smakowo oraz lubisz zajmowanie się kuchnią to ta propozycja jest dla Ciebie. W czasie nauki tego zawodu poznasz sposoby przygotowywania różnych potraw, ciast, napojów i deserów. Nauczysz się też jak przechowuje się żywność oraz wydaje potrawy i napoje.

Zawodu będziesz uczył się w sposób praktyczny, u pracodawcy, z którym podpiszesz umowę. Z tego tytułu będziesz otrzymywać wynagrodzenie.

W szkole obywać się będą zajęcia tylko z przedmiotów ogólnokształcących.

Aby uzyskać tytuł kucharz musisz zdać egzamin zawodowy

  • HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań,

Absolwenci po ukończeniu szkoły i uzyskaniu tytułu kucharza mogą pracować w:

  • restauracjach,

  • kawiarniach,

  • barach,

  • punktach małej gastronomii,

  • stołówkach,

  • zakładach produkujących wyroby lub półprodukty spożywcze.

Po ukończeniu szkoły możesz też kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, Liceum Ogólnokształcącym dla dorosłych, Kwalifikacyjnych Kursach Zawodowych.

Do nauki tego zawodu zapraszają Szkoły Branżowe I Stopnia w:

Zespole Szkół Branżowych w Tczewie,

Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Gniewie,

Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Pelplinie.

6 ZSB Tczew Logo.png
Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Gniewie
Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Pelplinie